Ads 468x60px

vineri, 21 decembrie 2012

Romani sunt Mai slabi decât bulgarii - şi la munte, şi la mare

Ştirile de ultimă oră, disponibile online. iti ofera ştiri interne si externe in timp real, ştiri politice, ştiri economice, mondene, sociale si din sport.
 Investiţiile în domeniile schiabile au crescut masiv în România ultimilor ani, dar încă nu i-am ajuns pe bulgari. Există o parte chiar mai puţin plăcută - ţara noastră are în total mai puţini kilometri de pârtii decât o singură staţiune din Austria sau Franţa.
Statistica la nivel naţional ne arată că avem domenii schiabile în 17 judeţe. Ultimii ani au însemnat investiţii importante în acest domeniu, de la modernizarea pârtiilor vechi până la crearea altora, la care se adaugă apariţia de noi instalaţii de telescaun sau teleschi. Cu toate astea, se păstrează o colosală diferenţă între noi şi Austria, de pildă, al cărei domeniu schiabil, în total, ajunge la peste 6.000 kilometri de pârtii.
Vremea ţine cu amatorii de schi
Partea bună este că în acest an avem zăpadă din belşug, în România, în toate zonele montane, cum n-a mai fost demult. Ba, mai mult decât atât, specialiştii Administraţiei de Meteorologie spun că stratul de omăt de la munte se va conserva datorită temperaturilor foarte scăzute care se vor înregistra până la Crăciun. Astfel, în zonele de munte nopţile vor beneficia de temperaturi de până la 12 grade sub zero, în timp ce după-amiezele se vor "încălzi" doar la minus două grade. Ceva mai cald va fi, tot la munte, între Crăciun şi Revelion.
Nu se aşteaptă însă fenomene meteorologice spectaculoase, gen furtuni sau căderi masive de zăpadă. Până la sfârşitul anului va fi o vreme calmă. Tocmai bună pentru sporturile de iarnă.
Poiana Braşov
Poiana Braşov se remarcă printre cele mai importante domenii schiabile de la noi, pârtiile de aici având o lungime totală de 24 de kilometri. Stratul de zăpadă, în zona Postăvaru, atinge 60 de centimetri, ne-a spus administratorul domeniului schiabil din această staţiune, Dorin Drăgoi. Investiţiile din ultimii ani au asigurat suficiente instalaţii pentru zăpadă artificială. Turistul poate achita un abonament de 135 de lei pe zi, pe baza căruia poate folosi orice pârtie de pe acest domeniu. Există şcoli de schi în zonă, pentru începători, dar şi facilităţi pentru închirierea echipamentului complet.
Predeal
Predealul aşteaptă amatori de schi pe patru dintre cele mai importante pârtii ale sale: Clăbucet Sosire - 2.100 de metri, Clăbucet Variantă - 790 de metri, Subteleferic - 1.200 de metri, Cocoşul - 2.250 de metri. Există telescaun şi teleschi, tarifele fiind de aproximativ 19 pentru o urcare, la adulţi şi 11 lei la copii. Sunt însă tarife aproximative, nimic stabilit încă foarte clar, pentru că sezonul de schi la Predeal se va deschide oficial abia pe 29 decembrie, ne-au comunicat reprezentanţii Primăriei din Predeal. Turistul poate apela şi la un abonament pentru folosirea tuturor pârtiilor şi instalaţiilor de urcat din staţiune, tariful fiind de 145 de lei pe zi. Una dintre noutăţile acestei zone este Snow Park-ul de la Cabana Trei Brazi, cu o minipârtie pentru copii şi începători, tobogan de zăpadă şi snowmobil.
Sinaia
Sinaia ne aşteaptă cu o salbă de 20 de pârtii, a căror lungime totală este de 18,8 kilometri. Cât priveşte instalaţiile de transport pe cablu, există o telegondolă, o telecabină, trei telescaune şi două teleschiuri. Pe lângă investiţiile private în zonă, şi Primăria Sinaia s-a implicat în dezvoltarea unor instalaţii de transport pe cablu, cu mare capacitate de transport.
Este vorba, în primul rând, despre telegondola al cărei traseu este de 1,3 kilometri, apoi telescaunul Soarelui, teleschiul Gondola. La acestea se adaugă instalaţiile de înzăpezire care acţionează pe pârtiile de la mică altitudine - Pârtia Nouă, Gondola şi Valea cu Brazi. Pe pârtia "Gondola" se asigură iluminatul nocturn.
Azuga
Azuga are deja în funcţiune pârtiile Sorica şi Cazacu, prima de 2.200 de metri lungime, iar cea de-a doua de 2.100 de metri. Centrele de închiriat echipamente pentru schiat au tarife de aproximativ 35 de lei de persoană. Pentru urcatul pe munte puteţi folosi telegondola. Abonamentul zilnic pentru toate pârtiile şi instalaţiile pe cablu ajunge la 135 de lei de persoană.
Ţara întreagă schiază
Staţiunile turistice din diverse zone ale ţării aşteaptă amatorii de schi, peste tot stratul de zăpadă fiind mai mult decât mulţumitor. Să luăm ca prim exemplu judeţul Alba, la Arieşeni existând două pârtii de schi - Vârtop 1 şi Vârtop 2, prima de 1.000 de metri, a doua de 420 de metri lungime. Urmează judeţul Bistriţa Năsăud, unde găsim trei pârtii în zona Tihuţa, cu un total de 1.480 de metri lungime.
Nu mai puţin atrăgătoare pentru schiat este partea de sud-vest a ţării, în Caraş-Severin fiind trei pârtii pe Muntele Mic şi cinci pârtii la Văliug, lungimea totală a pârtiilor de aici fiind de opt kilometri.
Judeţul Cluj dispune de două pârtii, la Băişoara şi la Feleacu, lungimea lor fiind de 2,2 kilometri. Judeţul Harghita se remarcă prin multitudinea ofertelor de iarnă - câte o pârtie la Tuşnad, Băile Homorod şi Izvorul Mureşului, două la Topliţa, trei pârtii la Borsec şi nu mai puţin de şapte pârtii la Harghita-Băi. Lungimea totală a pârtiilor din acest judeţ depăşeşte opt kilometri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu