Ads 468x60px

miercuri, 28 noiembrie 2012

Stomatologia este SPECIALITATEA CEA MAI VÂNATĂ de viitorii medici. Cum se explică succesul neașteptat și cât se câștigă

Ştirile de ultimă oră, disponibile online. iti ofera ştiri interne si externe in timp real, ştiri politice, ştiri economice, mondene, sociale si din sport. La examenul de Rezidențiat desfășurat duminică pe cele 250 de locuri scoase la concurs la specialitatea medicină dentară s-au înscris nu mai puțin de 931 de candidați, în condițiile în care la restul specializărilor concurența abia a depășit un candidat pe loc.
  Experții în stomatologie spun că motivele pentru care concurența este așa de mare sunt diverse.
„În primul rând, medicii detiști termină facultatea după șase ani și au o specialitate care le oferă posibilitatea să desfășoare o gamă largă de proceduri singuri, la scaunul stomatologic, fără îndrumarea altcuiva. În alt doilea rând, cazuistica în România este mult mai diversificată, iar necesarul de proceduri e mult mai mare decât în țările dezvoltate ale comunității europene unde ani de zile s-a făcut profilaxia cariilor prin suplimente de fluor, administrate oral, dar și profilaxia bolilor paradontale prin măsuri de igienă, controale periodice, deprinderi însușite din timpul grădiniței prin programe susținute de stat”, este de părere medicul stomatolog Bogdan Bader, specializat în chirurgie buco-maxilo-facială.
Reprezentantul Colegiului Medicilor, Mihai Augustin, crede că numărul mic de posturi scoase la concurs este motivul pentru care concurenţa a fost atât de acerbă.
Cât se căștigă în această specialitate ca începător? Rezidenții primesc 1.000 de lei pe lună, plus 20 de bonuri de masă. Pe măsură ce capătă experiență însă, sumele câștigate cresc consistent, ajungând la mii de euro lunar.
„Eu aș spune că piața muncii este foarte aspră pentru absolvenți și din această cauză o specializare (ortodonție, endodonție, paradontologie) este o zonă tampon din care pot supraviețui. Sunt absolvenți ai Facultății de Stomatologie care lucrează în cabinete dentare pe post de asistenți”, completează medicul stomatolog Bogdan Bader.
Specialistul atrage atenția asupra faptului că finanțarea profilaxiei și a tratamentelor prin casele de asigurări e una firavă, pentru că acestea nu dispun de fondurile necesare acoperirii costurilor, iar pacienții au alte priorități și vin la stomatolog doar când au o urgență.
Rezidențiatul în stomatologie poate dura între doi și cinci ani, în funcție de specialitate.

NUMĂRUL UNITĂŢILOR SANITARE, PE FORME DE PROPRIETATE,  
ÎN ANUL 2011

Unităţi sanitare                                    Total    Public    Privat
Cabinete stomatologice                        12613    2085    10528
Cabinete stomatologice şcolare            433        433       -
Cabinete stomatologice studenţeşti      28          28         -
Societăţi stomatologice civile medicale   171        1           170

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu