Ads 468x60px

marți, 27 noiembrie 2012

Cei din SIRIA au bombardat din nou aşezări de la graniţa cu Turcia

Ştirile de ultimă oră, disponibile online. iti ofera ştiri interne si externe in timp real, ştiri politice, ştiri economice, mondene, sociale si din sport. Un avion de vânătoare sirian a lansat trei bombe luni în apropierea unui centru de comandament rebel în nord-estul ţării, lângă frontiera turcă, fără să-l atingă sau să facă victime, a constatat un jurnalist al AFP la faţa locului.

Bombardamentul împotriva localităţii Atma a avut loc către ora locală 10.00 (10.00, ora României). El viza o şcoală care adăposteşte un comandament militar rebel, precum şi brigada "Vulturii Damascului". Jurnalistul a observat şase puncte de impact îndreptate asupra a trei case, o grădină şi un drum. Unii martori au afirmat că ar fi vorba despre trei bombe, iar celelalte fiind rachete. Localitatea, situată la doi kilometri de frontieră, numără în mod normal aproximativ 7.000 de locuitori, dar, din cauza războiului, numeroşi refugiaţi s-au instalat în livezile de măslini din împrejurimi şi într-o tabără la Qah, în vecinătate. Jurnalistul AFP a constatat că nicio bombă nu le-a vizat. Această regiune este un centru nevralgic pentru rebeliune, deoarece satul şi împrejurimile sale adăpostesc numeroase unităţi rebele.
Armata turcă a reafirmat luni că rachetele Patriot solicitate să fie desfăşurate de NATO pe teritoriul ţării, în apropierea frontierei cu Siria, nu au decât scop defensiv, fiind categoric exclusă utilizarea lor pentru a lansa un eventual atac, transmite AFP. "Acest sistem nu va fi desfăşurat decât din raţiuni pur defensive, împotriva unei ameninţări ce ar putea eventual să provină din Siria", a dat asigurări Statul Major, într-un comunicat. Aceste rachete nu vor fi utilizate "pentru operaţiuni ofensive" sau pentru a crea "o zonă de excludere aeriană" deasupra Siriei, subliniază conducerea armatei.
Îngrijorată de riscurile de extindere a conflictului sirian, Ankara a solicitat miercuri, 21 noiembrie, partenerilor săi din NATO să desfăşoare rachete Patriot în apropierea frontierei turce cu Siria. Cererea a provocat furia preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi avertismente din partea principalilor aliaţi ai acestuia, Rusia şi Iran. Ministrul de externe turc Ahmet Davutoglu a dat asigurări vineri asupra caracterului pur defensiv al acestor arme, acelaşi lucru făcându-l şi secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, într-o convorbire telefonică cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. O misiune de experţi ai Alianţei este aşteptată luni la Ankara pentru discuţii cu responsabili militari turci. Marţi, delegaţia se va deplasa în sud-estul Turciei, la graniţa cu Siria, pentru a stabili amplasamentul bateriilor ce vor fi desfăşurate şi numărul lor.
Potrivit unei surse militare turce, patru până la şase baterii ar putea fi desfăşurate la Malatya, Diyarbakir şi Sanliurfa (sud ), ceea ce ar necesita staţionarea pe teritoriul ţării a circa 400 de militari ai NATO din cele trei state care deţin sistemul Patriot (SUA, Olanda şi Germania).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu